Bij carnaval hoort natuurlijk een goede, feestelijke outfit. Ga je voor gek of traditioneel? Je kunt ook zelf goedkope carnavalskleding maken, waarmee je helemaal teruggaat naar de oorsprong van carnaval.

Online bestellen
Waar men vroeger nog voor de feestwinkel moest, is nu online te bestellen. Feestvierders kunnen op hun gemak een kostuum uitkiezen. Dankzij het internet is het aanbod in carnavalskleding een stuk groter geworden. Pas je kostuum thuis, in plaats van in een klein pashokje.

Vaak bieden online verkopers ook complete sets aan, in plaats van alleen een kostuum. Bij het kostuum krijgt de koper dan ook bijpassende hoeden, pruiken, brillen en andere accessoires. Daar geldt meestal een bundelvoordeel bij.

Goedkoop en traditioneel
Traditionele carnavalskleding is vrij goedkoop doordat je het zelf kunt maken. Het bestaat vooral uit oude kledingstukken, gordijnen, blauwe kielen en zakdoeken. Eigenlijk is het heel anders dan hoe we carnaval in 2015 vieren. Je ziet de traditionele kleding vooral terug in Noord-Brabant.

Vroeger gingen de meeste mensen over straat als piraat, clown, fee of Indiaan. Overigens komen die kostuums niet vaak meer voor. Door deze kostuums weer terug te brengen naar 2015, heb je in ieder geval een unieke outfit. De boerenkiel en de tuinbroeken zijn retro, maar puur carnaval.

Cosplay

Steeds meer Nederlanders gebruiken carnaval als een feest voor cosplay. Dat is een gekostumeerd rollenspel, waarbij stripverhalen, computerspellen en films als bron gebruikt worden. Oorspronkelijk komt het uit de Japanse cultuur, maar tegenwoordig zijn er zelfs hele festivals voor.

Kenmerkend voor cosplay is dat de feestvierder de outfit helemaal zelf maakt. De meeste cosplayers leren zichzelf allerlei technieken aan. Denk daarbij aan textiel, schminken, beeldhouwen, handwerk, glasvezel, mode ontwerp en hout. Op die manier kun je helemaal in de rol van je favoriete held kruipen, voor weinig geld.

Tips

Tijdens carnaval gelden geen moderegels. Het gaat er juist om je zo gek mogelijk te verkleden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Volendams kapje met bijbehorende Volendamse kleding. Nederlandser kan niet. Voor wie voor een sexy outfit wil gaan, kan kiezen voor de cliché verpleegster. Dan bestaat de outfit uit een witte jurk, een kapje en een riem. Daarbij is het mogelijk wat accessoires erbij te dragen. Bijvoorbeeld door een spuit zonder naald op zak te hebben.

De afgelopen jaren zien we steeds originelere kostuums. Denk bijvoorbeeld aan superhelden als Batman. Of wie echt op wil vallen, als hotdog, banaan of hamburger. Niets is te gek, en deze pakken zijn vaak voor tussen de 10 en 20 euro te koop.

Onesies
Alles kan en alles mag tijdens carnaval, zolang je maar verkleed bent. Wie goedknoop en snel aan een outfit wil komen, kan kiezen voor een onesie. Dat is een kledingstuk dat uit één stuk stof is gemaakt. Vaak geziene onesies zijn vooral dieren en cartoonkarakters. Het Pikachu-pak is bijvoorbeeld al jaren populair.

Afgelopen jaar waren onesies de carnavalshit. Ze zitten heerlijk en je hebt een compleet kostuum zonder een vervelend of beperkend masker. En als carnaval voorbij is, kun je de onesie houden en gebruiken als pyjama of huispak.

Geef een reactie

Maak een Gratis Website met JouwWeb